Ierland reizen online boeken.
ireland

Steden en regio’s

Het westen van Ierland

Beschrijving

Centraal in West Ierland ligt Galway. Deze historische hoofdstad van Connaught is de derde stad van Ierland. Galway wordt omgeven door industriegebieden, maar het hart van de stad bestaat uit kleine straatjes, oude pubs en restaurants en kleurrijk geschilderde huizen. Daarnaast bestaat een relatief groot deel van de inwoners uit studenten. De rivier de Corrib mondt bij Galway uit in zee. Galway is groot geworden door het internationale handelsverkeer en de visserij. Op de oostoever staat het bekendste historische monument van Galway : The Spanisch Arch. Hier werden vroeger de handelsvoorraden opgeslagen en bewaakt. Aan de andere oever van de Corrib ligt The Claddagh. Vroeger was dit een hechte, Gaelic sprekende, vissersgemeenschap. Bekend hiervan is de Claddagh Ring : twee handen die een hart met een kroon vasthouden.

Noordwestelijk van Galway Connemara : via een hobbelige kustweg kan de kronkelige kustlijn gevolgd worden, met de vele kleine eilandjes voor de kust, en een paar prima stranden. In zuidelijke Connemara bevinden zich temidden van het moerasgebied duizenden meren. Verder noordwaarts liggen de bergketens Twelve Pins en Maumturk Mountains. Connemara is bekend vanwege z’n marmer, dat gewonnen wordt in Recess. Zuidelijk van Galway, zo’n 15 km. boven Limerick, ligt Bunratty Castle en Folk Park. Dankzij een uitgebreide restauratie in 1960 is dit Ierland’s meest complete middeleeuws kasteel. Er is een verzameling meubels, kunstobjecten, schilderijen en wandkleden van voor 1650 ondergebracht. Bekend zijn de middeleeuwse banketten die worden georganiseerd, compleet met historische kledij, traditioneel eten en amusument. Om het kasteel is het Ierse dorpsleven van de rond de vorige eeuwwisseling gereconstrueerd, met stads- en plattelandswoningen, boerderijen, watermolen en dorpsstraat met winkels en pubs. Indien u een van de prachtige steden in dit prachtige land wilt bezoeken kunt u een overtocht ierland boeken en zodoende met een boot dit prachtige land aandoen!

The Burren, ten zuiden van Galway is een vreemd aandoend landschap : het uitgestrekte kalksteenlandschap is 15.000 jaar geleden kaal geschraapt door de terugtrekkende gletsjers en daarna aan erosie door de regen en mist blootgesteld. In de weinige aarde die in de spleten te vinden is groeien vele platensoorten. In Kilfenora is het Burren Display Centre te vinden. Hier wordt inzicht gegeven in de geologie, flora, fauna en bewoning van het gebied. In het gebied zijn vele grotten te vinden, waarvan Aillwee Cave ten zuiden van Ballyvaughan een goed voorbeeld is. Hier worden nog regelmatig fossielen gevonden. Een goede manier om de Burren te ontdekken is de Burren Way : een voetpad van ruim 40 kilometer tussen Ballyvaughan en Liscannor.

Ten zuiden van The Burren liggen de indrukwekkende Cliffs of Moher. De kliffen staan soms bij loodrecht in zee, en bereiken om sommige plaatsen een hoogte van meer dan 200 meter. In de kliffen vinden veel zeevogels een broedplaats, zoals b.v. papagaaiduikers. Op het hoogste punt van de kliffen is O’Brien’s Tower gebouwd als uitkijkpunt voor bezoekers.

Voor de kust bij de Cliffs of Moher liggen drie eilanden : Inishmore, Inishmaan en Inisheer. Hier wordt nog Gaelic gesproken, de bewoners leven voornamelijk van het bekende Aran-breiwerk en toerisme, en de eilanden bieden een schat een historische bezienswaardigheden. Er zijn overblijfselen van prehsitorische bewoning. Inishmore heeft 5 stenen forten, waaronder 1 op een 91 meter hoge klif, en 1 op het hoogste punt van het eiland. De Aran Islands bereikbaar per vliegtuig en boot, en een dagtocht is zeker aan te raden (en beter nog langer, een dag is bijna te kort …..)

Vlak boven Limerick ligt Knappogue Castle, gebouwd in de 15e eeuw. Ook dit kasteel is net als Bunratty Castle de afgelopen eeuw gerestaureerd, en ook hier worden middeleeuwse banketten georganiseerd die bestaan uit een diner en een schouwspel met verhalen over (al dan niet legendarische) vrouwen uit Ierland.

In het westen stroomt de Shannon bij Limerick in zee. De Shannon is de langste rivier van Ierland. Ze begint in Shannon Pot in het graafschap Cavan, stroomt door een aantal meren en mondt uiteindelijk dus uit in de Atlantische Oceaan. Langs de Shannon liggen bekende plaatsen zoals b.v. Athlone en Carrick-on-Shannon : vroeger oversteekplaatsen in de Shannon, nu thuisbasis van de vakantie per cruiser. Zie ook de reisverslagen van zo’n tocht over de Shannon. Daarnaast biedt de Shannon en de meren die door de Shannon doorkruist worden prima mogelijkheden voor de sportvisser.

Sligo, ten noorden van Galway, is een stad met fraaie oude panden, veel pubs en traditionele muziek en beschikt over een groot aantal kunstgaleries en musea.

Westport, gelegen tussen Galway en Sligo, is 1 van de gezelligste steden van Ierland. De boulevard langs de rivier in het centrum wordt omringd door brede straten waar het goed vertoeven is. Net buiten Westport staat Westport House, een statig herenhuis uit de 18e eeuw, en 1 van de weinige herenhuizen uit die tijd die toegankelijk zijn.

Bezienswaardigheden

Nora Barnacle House Museum (Galway) : gebouwd rond de vorige eeuwwisseling in rustig straatje nabij het centrum. Het kleinste musuem van Ierland. Het was het huis van Nora Barnacle, de vrouw van James Joyce.

Spanisch Arch Civic Museum (Galway) : daterend van 1584, en destijds gebruikt voor opslag van oa. scheepsladingen wijn en brandewijn.

Galway City Museum (Galway) : tentoonstelling over de lange en turbulente geschiedenis van de stad, met o.a. een kaart van Galway in 1651 en foto’s gebruiksvoorwerpen van de Claddagh-nederzetting.

Cathedral of our Lady assumed into heaven and St. Nicolas (Galway) : Moderne rooms-katholieke kathedraal uit 1965. De kathedraal ziet uit over de Corrib, en is gebouwd waar vroeger de gevangenis stond.

Connemara kustlijn

Bunratty Castle en Folk Park (15 km. boven Limerick) : Ierlands meest complete middeleeuwse kasteel) en middeleeuwse banketten.

Cliffs of Moher : indrukwekkende kliffen tot meer dan 200 meter hoog

Knappogue Castle (boven Limerick) : gerestaureerd kasteel uit de 15e eeuw. Tegenwoordig decor van middeleeuwse banketten.

Evenmenten

September    Galway                    International Oyster Festival

September    Lisdoonvarna         Matchmaking Festival


Het zuiden van Ierland

Beschrijving

Cork in het zuiden van de Ierse Republiek is de op 1 na grootste stad van het land. Dit drukke handelscentrum is gebouwd op een eiland in de Lee op de plek waar deze overgaat in Cork Harbour. In 820 werd deze nederzetting door ded Vikingen totaal platgebrand. Ook daarna werd Cork nog een aantal keren het toneel van verwoestingen en plunderingen : in 1690 door Willem III toen Cork partij koos voor Jacobus II en later in de 20e eeuw door de beruchte ‘Black and Tans’. Deze troepen vochten aan Engelse zijde, en als vergelding voor het feit dat Cork stelling nam tegen de Britten werden de nodige verwoestingen aangericht. Door dit alles biedt Cork weinig tastbare historie. Bewaard gebleven zijn wel de Cork City Goal, een gevangenis die nu als museum dienst doet en St. Anne’s Church : gebouwd in 1772 met een windwijzer in de vorm van een zalm is het bekendste monument van Cork.

Ten westen van Cork ligt Bantry, een drukke vissershaven met in de haven een standbeeld van de Ierse zeevaarder St. Brendan.

Net iets boven Cork ligt Blarney Castle. Dit 15e eeuws kasteel is voornamelijk bekend van de Blarney Stone. De overgave verteld dat het kussen van deze steen diegene welbespraaktheid oplevert.  Niet alleen die steen, maar ook het kasteel zelf is een bezoek waard.

Noordoostelijk van Blarney Castle ligt Cahir. Dit is een marktstad waar het kasteel op een rots in de rivier de Suir opvalt. Dit kasteel is 1 van de grootste in Ierland en werd gebouwd in de 15e eeuw.

Vlak boven Cahir ligt Cashel. Persoonlijk vind ik dit het meest imposante kasteel (of wat daarvan over is). Vanuit het dorp Cashel is de Rock of Cashel zeer dominant aanwezig. Gelegen op een rots biedt die kasteel een indrukwekkend aangezicht. Niet alleen dit kasteel, maar ook de plaats Cashel zijn een bezoek meer dan waard. Cashel is 1 van Ierlands Heritage Towns.

ire-castle.JPG (31580 bytes)

Eén van de bekendste toeristische trekpleisters in Ierland is ongetwijfeld de ‘Ring of Kerry’. Deze schilderachtige route op het schiereiland Iveragh is 107 km lang. Van Killarney zuidwaarts komt u door het National Park en gaat richting Kenmare, waarna u langs de noordkust van het Kenmare esturarium verder gaat en door het vakantieoord Parknasilla komt. Hier ligt het beroemde Great Southern Hotel waar al jarenlang vips worden ontvangen. De route gaat daarna noordwaarts richting Ballinskelligs Bay, Waterville en dan naar Cahersiveen, de ‘hoofstad’ van het schiereiland. De weg buigt daarna oostwaarts richting Dingle Bay, daarna komt u door Killorgin, een markstadje, en ten slot komt u weer in Killarney uit. Doordat dit een bijzonder fraaie route is, is het zoals gezegd ook direct een toeristische trekpleister. Dit is goed te merken en te zien : bussen volgestopt met mensen die zich vanachter de ramen vergapen aan de prachtige beelden, en die op een aantal plaatsen de bus mogen verlaten om snel wat foto’s te schieten, daarna weer snel verder…..,ieder zijn eigen vakantie laten we maar zeggen. Door enigzins van de route af te wijken is nog zoveel moois te zien, dat met een georganiseerde tocht niet het geval is. Ga dus niet met een georganiseerde tocht, maar ga zelf op verkenningstoch, en hou de routebeschrijving als leidraad bij de hand, maar wijk eens wat ‘uitstapjes’ en ontdek wat er nog meer te zien is.

Killernay wordt zoals hierboven beschreven vaak gebruikt als start- en eindpunt van de ‘Ring of Kerry’. Het is mede daardoor een zeer drukke toeristenplaats. Daarnaast zijn in Killarney het ‘Transport museum te vinden’, beschikt het over veel winkels, pubs en restaurants en het Killarney National Park (10.000 ha. bergen, bossen en meren) ligt op korte afstand van de stad.

Tenslotte nog aandacht voor Kinsale : een havenstadje dat bekend staat ‘culinaire hoofstad’. Vele eersteklas restaurants en in oktober het Gourmet Festival. In 1601 vond hier de slag van Kinsale plaats. In 1915 werd hier voor de kust de Lusitania door een duitse onderzeeër tot zinken gebracht. Hierdoor stierven 1500 opvarenden, en dit incident zorge ervoor dat Amerika bij de 1e wereldoorlog betrokken raakte.

Bezienswaardigheden

Cork City Goal (Cork) : voormalige gevangenis, nu museum dat laat zien het gevangenisleven er in het verleden uit zag

Cork Public Museum (Cork) : museum met diverse tentoonstellingen : van prehistorie tot 19e en 20e eeuw. Gehuisvest in een Georgian herenhuis.

St. Anne’s Church (Cork) : kerk uit 1772, op zondag nog in gebruik als kerk.

Blarney Castle : Blarney Stone, kussen van deze steen levert welbespraaktheid.

Rock of Cashel (Cashel) : Indrukwekkend kasteel bovenop een rots. Aanrader.

Ring of Kerry : schilderachtige route van 107 km (wel erg toeristisch …..)

Evenmenten

Augustus    Cahir        Normandisch feest in Cahir Castle

Augustus    Killorgin    Puck fair

Oktober      Kinsale     Gourmet Festival


Het oosten van Ierland

Beschrijving

Het oostelijk deel van Ierland wordt gedomineerd door Dublin, een stad waar veel te zien en te doen valt. Naast Dublin biedt het oosten nog veel meer zoals de Wicklow mountains, Tara, Kells en The Curragh.

Voor een uitgebreide beschrijving van Dublin klik links op de optie ‘Dublin’

De Wicklow Mountains liggen ten Zuidwesten van Dublin en biedt hoge bergen en prachtige valleien. Het hoogste punt is Lugnaquilla (943 m). In de Wicklow Mountains ontsprint de Slaney. In het gebied zijn tekenen te vinden van vroege bewoning zoals oude forten en stenen cirkels. Een bezoek aan dit gebied is echt aan te raden !

Glendalough ligt ten zuiden van Dublin. Deze plaats in het midden van de Wicklow Mountains herbergt de overblijfselen van een klooster dat in de 6e eeuw door St. Kevin werd gesticht. Daarnaast zijn er nog talrijke overblijfselen uit de oudheid te vinden zoals een prehistorisch fort, kloostergebouwen en talloze grafstenen en kruizen, waaronder het 3,5 meter hoge St. Kevin’s Cross.

Nog verder zuidwaarts, ter hoogte van Wexford ligt het Irish National Heritage Park. Hier kunt u een indruk krijgen van het dagelijkse leven in Ierland zo’n 9000 jaar geleden. Op dit terrein zijn 14 historische locaties gerestaureerd.

Wexford ligt in de zuidoostelijke punt van Ierland, en door de natuurlijke haven is het altijd een plaats geweest waar veel reizigers in Ierland aankwamen. In de 9e en 10e eeuw waren de Vikingen de eerste kolonisten, en er zijn nog allerlei kenmerken uit die tijd te vinden. Wexford beschikt over drukke straten, gezellige pubs en een Heritage centre waar een audivisuele presentatie wordt verzorgd over de geschiedenis van de stad.

In de nabijheid van Wexford liggen de Slobs, modderbanken die dienst doen als reservaat ‘Wexford Wildfowl Reserve’. Het beschikt over een onderzoeksstation, schuilhutten en een uitkijktoren.

6 kilomter van Wexford staat Johnstown Castle waar het Irish Agricultural Museum is ondergebracht.

Het plaatsje Kildare ligt westelijk van Dublin. Het beschikt over een grote markt en enkele middeleeuwse gebouwen. Kildare ligt in een streek waar het paarderennen populair is. De National Stud in Tully House biedt de bezoeker een beeld van de training en africhting van paarden. Ierse paarden behoren tot de beste ter wereld. In Tully House zijn ook de Japanse tuinen te bewonderen die van 1906 tot 1910 werden aangelegd.

In Jerpoint Abbey is 1 van Ierlands mooiste kloosterruïnes te vinden. Van het klooster, gesticht in 1158 maar verder uitgebouwd in de 12e tot de 15e eeuw, zijn aanzienlijke delen overgebleven.

Kells ligt noordwestelijk van Dublin. Hier werd in 804 door monniken een klooster gesticht. Dit klooster werd 1 van de belangrijkste centra van het Keltische christendom. Hier werd de beroemde ‘Book of Kells’ vervaardigd dat nu tentoongesteld wordt in Trinity College in Dublin. Op het kerkhof van Kells staan gebeeldhouwde stenen kruisen uit de 9e eeuw.

Net boven Dublin ligt Malahide, een traditioneel kustplaatsje en tevens populair woonoord voor forenzen uit Dublin. Het biedt de bezoeker goede restaurants en een enorm middeleeuws kasteel dat in 800 jaar nauwlijks is veranderd.

Verder noordwaarts langs de kus ligt Monasterboice, een christelijke nederzetting gesticht in de 6e eeuw. Het bestaat onder andere uit een 33 meter hoge ronde toren en drie schitterende high crosses, waaronder het 6 meter hoge South Cross van Muiredach. Het West Cross is nog hoger, maar door erosie niet meer in goede staat.

Bezienswaardigheden

Monasterboice : oude nederzetting met hoge ronde toren en fraaie High Crosses

Wicklow Mountains : prachtig heuvelachtig natuurgebied op een steenworp van Dublin

Wexford

Evenementen

Wexford Opera Festival


Noord-Ierland

Beschrijving

Centrum en hoofstad van Noord-Ierland is Belfast. Een historie van snelle groei tijdens de periode dat linnen- en scheepsbouwindustrie bloeiden met als eindresultaat een stad met een geheel eigen karakter. Door de recente onlusten bestaat vaak een verkeerd beeld van Belfast : de stad biedt vele bezienswaardigheden en is een bezoek zeker waard. Het middelpunt van de stad wordt gevormd door het ruime Donnegal Square met als trekker het prachtige City Hall. Om dit middelpunt bevinden zich de belangrijkste winkelstraten van Belfast. Belfast biedt de bezoeker vele musea, bibliotheken, galeries, opera,traditionele muziek, fraaie tuinen en parken zoals de beroemde Botanic Gardens, het Lagan Valley Regional Park en het park op Cave Hill in het noorden, waar tevens de dierentuin van Belfast gehuisvest is.

Armagh ligt ten Zuid-westen van Belfast en heeft een erfenis van nationaal belang. Navan Fort was de residentie van de koningen van Ulster, en in 445 bouwde St. Patrick er zijn eerste kerk, op de plaats waar nu St. Patricks Cathedral staat. Armagh was en is hierdoor de religieuze hoofdstad van Ierland. Naast de geschiedenis kijkt Armagh ook vooruit, ze beschikt namelijk over een Planetarium.

St. Patrick werd geboren rond 390 en op 16 jarige leeftijd door piraten als slaaf in Ierland verkocht. Hij kon ontsnappen en na een opleiding tot geestelijke wijdde hij zich aan de kerstening van Ierland.

Ballycastle is een populair vakantieoord omgeven door prachtige kusten. Vlakbij verbindt de Carric-a-Rede touwbrug op een hoogte van 25 meter de klif met een rotseiland. Vanuit de haven kan een boottocht naar Rathlin Island worden ondernomen, 1 van de beste plekken in Ierland om vogels te observeren.

In Carrickfergus staat het mooiste normandische kasteel van Ierland. Gebouwd in de 12e eeuw en  tot 1928 in gebruik geweest als magazijn en wapenarsenaal. Nu zijn er tentoonstellingen en vinden er middeleeuwse markten plaats.

Donegal is bekend vanwege zijn tweed. In dit kleine stadje bevinden zich resten van 2 kastelen en 2 kloosters, en het is schitterend gelegen aan Donegal Bay.

Bezienswaardigheden

City Hall (Belfast) : rond een centrale binnenplaats zijn de gebouwen gevestigd, bekroond door een grote koperen koepel. Op het terrein staan vele standbeelden, binnen zijn mozaïeken, gebrandschilderd glas en marmer te vinden.

Botanic Gardens (Belfast) : een geurige rozentuin, bloembedden, een palmenkas en de Tropical Ravine. De bouw werd in 1838 gestart

Crown Liquor Saloon (Belfast) : pub met een victoriaans interieur dat commercieel wordt uitgebaat door een brouwerij. Een bezoek, alleen al vanwege het interieur, meer dan waard.

Ulster Museum (Belfast) : museum over de geschiedenis van Ulster.

Normandisch kasteel (Carrickfergus) : het mooiste normandische kasteel van Ierland.

Knight Ride (Carrickfergus) : bezoekers maken via een monorail een reis door de tijd.

Evenementen

Ballycastle         Augustus    Oul’ Lammas Fair (veemarkt)

Carrickfergus    Juli               Middeleeuwse markt

Vind vele vakanties op o.a. www.vakantiejager.nl

Ierland.com voor vakantie, reizen en informatie
Logo
Shopping cart