Ierland reizen online boeken.
ireland

Dublin

Dublin is de hoofdstad van de Republiek Ierland. De stad ligt aan de monding van de Liffey in de door de Ierse Zee gevormde Baai van Dublin. De stad heeft heeft +/- 1 miljoen inwoners.

Dublin is de zetel van de regering. De regering werkt vanuit Dublin Castleen het parlement zetelt in Leinster House. In Dublin wonen ruim twintig procent van de Ieren inwoners. De helft hiervan werkt in de dienstensector, zoals banken, verzekeringen, groothandel en vooral de explosief groeiendeICT-sector. Dublin en de voorhaven Dún Laoghaire hebben bootverbindingen met Holyhead in Wales. Vanuit hier kunt u ook naar het Isle of Man varen. Dublin Airport is de  internationale luchthaven ten noorden van het stadscentrum. Dublin heeft twee universiteiten: de University of Dublin, die is gesticht in 1591 en bekender is onder de naam Trinity College, en de University College Dublin uit 1909. Voorts zijn er in Dublin diverse academies en een sterrenwacht. De bibliotheek van Trinity College is beroemd om haar met miniaturen verluchte handschriften, zoals het Book of Kells uit de negende eeuw. Dit pronkstuk wordt iedere dag op een andere pagina opengeslagen. Het nationale museum bevat een grote verzameling Keltische en christelijk-Ierse oudheden. De National Gallery of Ireland bezit schilderijen uit de 15de tot de 19de eeuw, de Municipal Art Gallery 19de-eeuwse en moderne kunst.

Stipreizen.nl 11 daagse busreis inclusief hotel overnachtingen

Meer over Dublin

Verder vind u hier de Chester Beatty Library, het Municipal Museum en het James Joyce Museum. Het stadscentrum wordt beheerst door classicistische gebouwen uit de 18de en begin 19de eeuw. Weinig bleef bewaard uit de middeleeuwen: de anglicaanse St.-Patrick’s Cathedral, een driebeukige kruiskerk uit de 12de tot 14de eeuw en gerestaureerd in 1865 en de anglicaanse Christ Church, de oudste kathedraal van Ierland, een drieschepige, romaanse kruiskerk uit de 11de en 12de eeuw die ingrijpend werd gerestaureerd in 1875, met een grote crypte. Het imposante Dublin Castle (ca. 1220) is in de 18de eeuw gerestaureerd.

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Hotel Academy Plaza
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Hotel Cassidys

Hotel Cassidys

52.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Hotel Harcourt

Hotel Harcourt

56.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Leonardo Hotel Dublin Parnell Street

Volgens de legende werden de bewoners van Leinster in 291 verslagen door de bewoners van Dublin en werd deze stad in 450 door Saint Patrick gekerstend. Omstreeks 841 zouden de Noormannen de stad veroverd hebben; zij noemden het naar de van horden gemaakte rivierovergang Baile Átha Cliath Du(i)bhlinn, hetgeen betekent stad van horden aan het zwarte moeras (afgekort Duibhlinn of ‘zwart moeras’).
In 1171 pas werden de Noormannen definitief verjaagd door de Engelsen. De stad werd toen een Engelse kolonie. De gehele geschiedenis door bleef zij het bolwerk van de Engelse macht in Ierland. In 1649 begon Cromwell hier zijn veldtocht; in 1690, toen Jacobus II er korte tijd steun vond, landde Willem III hier, waarna zijn bloedige zegetocht door Ierland begon. Ook in 1798 en 1813 was de stad het Engelse steunpunt bij nationalistische opstanden, die overigens vaak in Dublin begonnen (1848, 1867). Hoogtepunt ervan was de Paasopstand in 1916, waarbij de nationalisten de republiek proclameerden en de stad een week in handen hielden. In de volgende jaren (tot ca. 1922) leed de stad veel schade van gevechten.

Een goede manier voor een eerste verkenningstocht door Dublin is het gebruik maken van de Hop-on Hop-off bustour. Met 1 kaartje kun je 1 dag lang zo veel op- en uitstappen als je wilt. De bussen rijden zeer regelmatig, zijn voorzien van een gids die toelichting geeft, en de bussen rijden vrijwel langs alle bekende bezienswaardigheden in Dublin. Bij al deze punten kun je uitstappen, een bezoekje brengen aan de bezienswaardigheid, en daarna een volgende bus pakken om verder te gaan.

Natuurlijk zie je niet alles met zo’n bus tour, en is het zeker aan te raden daarnaast ook nog te voet en op eigen houtje de stad verder te verkennen. Het mooie is dat u voor niet al teveel geld een vliegticket kunt boeken naar deze prachtige stad en ook vaak voordelig een hotelletje kunt boeken voor het weekend. Niet voor niets is een stedentrip naar deze stad zo populair. Het is een korte vlucht, goedkoop en er is veel te beleven.

Bezienswaardigheden Dublin

Dublin heeft vele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om een bezoekje te brengen. Hieronder staan een aantal van de bekendste bezienswaardigheden van Dublin, maar als u eenmaal in deze stad bent zult u merken dat er veel meer te zien is. Het is namelijk een stad waar u rustig een aantal dagen rond kunt lopen en veel kunt ontdekken.

Kilmainham Goal : gevangenis uit 1796, herbergt nu gevangenismuseum

Irish Museum of Modern Art : wisselende tentoonstellingen van moderne kunst uit Europa en daarbuiten.

Dublinia : tentoonstelling over Dublin tijdens de middeleeuwen, incl. schaalmodel van Dublin rond 1500

Chist Church Cathedral : oudst bewaard gebleven stenen bouwwerk van Dublin

St. Patricks Cathedral : Bevat oa. het graf van Jonathan Swift, schrijven van Gulliver’s Travels.

Viking Adventure : Ga terug naar de Vikingtijd en beleef hoe het in die tijd was.

Dublin Castle : meer dan 700 jaar het hoofdkwartier van het Engelse bestuur in Ierland. Nu gebruikt voor staatsaangelegenheden.

General Post Office : centrum van de Paasopstand van 1916, beschouwd als de geboorteplaats van het huidige Ierland.

Trinity College : herbergt het indrukwekkende ‘Book of Kells’ , en daarnaast nog allerlei andere belangrijke boeken.

National Gallery : museum met een van Europa’s belangrijkste collecties van oude meesters.

Dublin Zoo : de dierentuin van Dublin, gelegen op een prachtige lokatie

Guinness Hopstore : geschiedenis, produktie en proeven van Ierlands bekendste exportprodukt.

The old Jameson Distillery :  geschiedenis, produktie en proeven van Jameson Ierse Wisky

Evenementen

Het hele jaar vinden er vele evenementen plaats in deze prachtige stad. Denk hierbij aan festivals, volksfeesten, en evenementen die in het teken staan van de rijke traditie die Ierland kent. Voor actuele info, bekijk onze links!

Stipreizen.nl 11 daagse busreis inclusief hotel overnachtingen

Ierland.com voor vakantie, reizen en informatie
Logo
Shopping cart