Nuttige informatie
Bij deze wat nuttige tips en weetjes voor als u een bezoekje wilt gaan brengen in Ierland. Over het algemeen hoeft u niet met veel dingen rekening te houden als u op vakantie gaat naar Ierland, omdat Ierland een modern West-Europees land is. Maar elke land heeft weer zijn eigenaardigheden en handige weetjes. Zoals met welke munt kan ik betalen, loopt de tijd anders en hoe is het bijvoorbeeld medisch geregeld? Bij deze een kort overzicht over Ierland. Dit overzicht word regelmatig bijgewerkt. Heeft u een leuke tip over Ierland? Laat het ons weten dan vermelden we deze hier ook bij.
Informatie over Ierland
Tijdzone – Ten opzichte van de ‘Midden Europese tijd’ loopt de klok in Ierland 1 uur achter in Ierland. De wintertijd en zomertijd is hier net zoals in Nederland aanwezig. Ierland ligt voor dat betreft precies op de GMT lijn waar de wereldtijd grotendeels op gebaseerd is, en waar het bij ons in Nederland/België altijd GMT +1 is, is het in Ierland dus gewoon GMT of GMT +0
Winkeltijden – Over het algemeen zijn de winkeltijden van 9:00 tot 18:00/19:00. En verschillend van stad tot stad zijn de winkels om 13:00 gesloten eens per week. In Dublin is het op donderdag koopavond tot 21:00.
Wilt u meer informatie over het winkelen in de grote steden van Ierland kijkt u dan eens op een van de volgende pagina’s over Dublin, Belfast, Cork etc.
Betalen in Ierland:
Ierland doet gelukkig gewoon mee met de Euro waardoor u geen gedoe heeft met het omwisselen van geld of het rekening houden hiermee. Tevens kunt u met een Maestro bankpas bij steeds meer winkels gewoon pinnen en in ieder geval bij de banken uw geld opnemen.
Hieronder nog wat ‘historische informatie’ over de Ierse pond welke in het verleden het wettige betaalmiddel was in Ierland.
De Ierse pond is opgedeeld in 100 pence (afgekort p.)
Papiergeld bestaat uit biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 pond.
Muntgeld bestaat uit 1 pond, 50 p., 20p., 10p., 5p., 2p., en 1p.
Banken zijn van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 16:00 geopend. In Dublin zijn ze op donderdag tot 19:00 geopend.
De meeste creditcards worden in Ierland geaccepteerd, en met de de bijbehorende pincode kan bij veel banken geld worden opgenomen.
Fooien in Ierland:
Bij veel hotels en restaurants wordt 15% voor de bediening berekend. Een fooi geven is dan niet noodzakelijk. Fooien worden niet gegeven in pubs, wel in ‘cocktail lounges’ met bediening aan tafel. Taxichauffeurs verwachten 10% fooi, maar over het algemeen is een fooi geven in Ierland net zoals in Nederland, namelijk niet verplicht maar het wordt zeker gewaardeerd.
Stroomstekker/Reisstekker:
Het voltage in Ierland bedraagt 220 Volt (50 Herz). Veel hotels hebben een 220/110 Volt stopcontact voor scheerapparaten. Voor gebruik van meegebrachte elektrische apparatuur is het dus wel raadzaam om een adapter mee te brengen.
Medische informatie:
Openingstijden van apotheken zijn veelal gelijk aan die van winkels, waarbij op zondag van 11:00 tot 13:00 per plaats altijd 1 apotheek geopend is.[/citem]
Zoals iedereen waarschijnlijk weet maakt Ierland net als Nederland gebruik van de Euro. Hierdoor is geld wisselen gelukkig niet meer nodig. Tevens kunt u op steeds meer plekken in Ierland gewoon gebruik maken van uw Maestro kaart in de winkels
Verzekering voor Ierland
Een verzekering is een aanrader voor Ierland. Niet omdat de kans hier groter is dat je iets gebeurd, maar meer om te voorkomen dat. Denk hierbij aan een reisverzekering, zorgverzekering, autoverzekering etc. Veel mensen die regelmatig (vaker dan 1x) per jaar op vakantie gaan kiezen vaak voor de doorlopende reisverzekering. Een doorlopende reisverzekering heeft als voordeel dat je geen omkijken hebt naar je reisverzekering en deze naar verhouding veel goedkoper is dan een kortlopende reisverzekering. De dekking hiervan kan je zelf samenstellen. Standaard zit er vaak een stukje diefstal, koffer die kwijt raakt en telefonische ondersteuning bij in. Deze dekking kan je echter ook uitbreiden met aanvullende zorg in het buitenland (dit word namelijk lang niet altijd en compleet gedekt door je standaard zorgverzekering!!), een aansprakelijkheidsverzekering/autoverzekering buitenland etc.