Ierland reizen online boeken.
ireland

Activiteiten in Ierland

Activiteiten in Ierland

Watersport

Het is mogelijk zonder belastingen of invoerrechten een plezierjacht tijdelijjk te in voeren.

Voor diegenen die niet over een eigen boot beschikken, of deze niet mee willen nemen bestaat de mogelijkheid een motorjacht te huren. Ook zonder vaarervaring is het goed mogelijk na een korte instructie zo’n boot te besturen. Een vaarbewijs of vergunning is niet nodig. Veelal wordt gevaren op de rivier de Shannon, maar ook in het Erne-merengebied en op het Grand Canal.

De boten zijn volledig ingericht, dus inclusief bedden, keuken, douche en toilet. Bij de uitrusting hoort een gedetailleerde waterkaart waarmee de route bepaald kan worden, en waarop alle aanwijzingen en uitleg beschreven staan.

Voor meer informatie : kies bovenin voor Reizen, en daarna links voor reisverslagen. Hier vindt u een reisverslag over mijn ervaringen tijdens zo’n vaartocht. Inmiddels heb ik tijdens 2 Ierlandreizen een week gevaren op de Shannon, en dat is bijzonder goed bevallen. Wilt u verdere informatie, bekijk onze links!

De Ierse kustwateren bieden goede mogelijkheden voor zeilers. De zuidkust is bijzonder geschikt vanwege het kalme water en beschutting. Langs de westkust kan het nog al eens spoken, en is daardoor alleen geschikt voor ervaren zeilers.

Surfen kan vrijwel overal waar water is. Op een aantal plaatsen zijn surfuitrustingen te huur.

Waterskieen kan zowel op de binnenwateren als op zee.

Kanovaren en roeien is op veel meren en wateren mogelijk, waarbij vaak ook verhuur van kano’s en roeiboten aanwezig is.

Paardrijden

Deskundige instructies en goede paarden zijn te vinden bij de manages en paardrijscholen die zijn aangesloten bij de A.I.R.E (Association of Irish Riding Establishments). De meeste hebben in- en outdoorpistes en organiseren ritten en tochten onder toezicht. Een uur les begint bij zo’n 11 pond.

Er worden ook trektochten(trails) georganiseerd waarbij men onder deskundige leiding door de mooiste gebieden van Ierland kan trekken.

Bij iedere dag worden in Ierland wel ergens paardenrennen gehouden. Bekende rennen zijn die van Punchestown (Dublin) en op de vlakte van Curragh in het graafschap Kildare.

Huifkar

In Ierland zijn replica’s te huur van de huifkarren die de zgn.Tinkers vroeger gebruikten. De Tinkers trokken met een paard en een beschilderde huifkar door Ierland. Aangezien het qua verkeer in Ierland vrij rustig is, is het rondtrekken met een huifkar een ideale bezigheid. Vroeg reserveren is vanwege de belangstelling aan te raden.

Eilanden

Rondom Ierland liggen een aantal eilanden die bezocht kunnen worden. Een aantal is redelijk gemakkelijk te bereiken, zoals Achill Islan (via een brug) en de Aran Islands (via veerbindingen). Andere eilanden, zoals Tory Island in co. Donegal zijn moeilijker te bereiken.

Op de eilanden kan men genieten van natuurschoon en ruïnes van oude nederzettingene vaak bieden de eilanden voor vissers volop mogelijkheden

Bovendien is op veel eilanden het traditionele Ierse leven het best bewaard gebleven, denk bijvoorbeeld aan het Gaelic en de volksmuziek.

Wandelen

De mogelijkheden zijn praktisch onbegrensd! Door de vele paden is speciale uitrusting niet nodig. Voor een tocht door het vrij veld zijn stevige, waterdichte schoenen,waterdichte kleding en een goede kaart aan te bevelen.

In Ierland zijn 13 zgn. lange afstandspaden : Wicklow Way, South Leinster Way, Slieve Bloom Way, Dingle Way, Cavan Way, Kildare Way, Munster Way, Kerry Way, Tain Trail, Ulsterway, Western Way, Aran Island Way en Burren Way. Een ander deel is in voorbereiding, maar zijn nog niet (geheel) ik kaart gebracht.

Nationale parken

Er zijn 5 nationale parken in Ierland. Deze parken zijn allemaal een bezoek meer dan de moeite waard.

Forest Parks

Deze parken bevinden zich in alle streken van Ierland, en hebben uitgezette wandelpaden en picknickplaatsen. Tegen een geringe entreeprijs (zo’n 1 pond p.p.) zijn deze parken te bezoeken.

Bergbeklimmen

Niet de hoogte (maximaal zo’n 1000 m) , maar de moeilijksgraad maakt het klimmen in Ierland aantrekkelijk. Steile granietwanden tot de hoogste moeilijkheidsgraad ,adembenemende klippen en steile kustwanden maken het tot een uitdaging voor klimmers.

Golf

Elke plaats meer dan 1000 inwoners heeft een golfbaan. Er zijn er in Ierland een kleine 400 ! Volop mogelijkheden dus. Gemiddeld kost een dag golfen tussen de 10 en 50 pond.

Er zijn zo’n 50 pitch en putt par-3 banen (korte golfbanen), waarbij de baankosten zo’n 3 pond per ronde bedragen

Fietsen

Net als het wandelen zijn er ongekende mogelijkheden voor fietsers, het is 1 van de beste manier om Ierland de verkennen. Met een fiets met versnellingen zijn de soms heuvelachtige wegen goed te nemen. Door de snelheid kun je toch een groot deel van het land bestrijken, zonder details onderweg over het hoofd te zien.

VISSEN
De mogelijkheden voor sportvissers zijn onbegrensd, zie hiervoor ‘mogelijkheden’ in het menu links.
Ierland heeft totaal 14.400 kilomter rivieren, 250.000 hectare meren en een kustlijn die 5.600 kilometer lang is. Het water is nauwelijks vervuild, hoewel dat jammer genoeg de laatste jaren niet meer overal geldt.

Visuitrusting kan worden meegenomen (of worden gehuurd in Ierland). Levend maden mogen worden meegenomen, mits deze niet verpakt zijn in aarde of plantaardige producten. Het materiaal is meestal iets zwaarder als in Nederland gebruikelijk. 18/100 voor een brasem-hengel en 40/100 bij het vissen met een lepel op snoek is gebruikelijk gezien de grootte en kracht van de vis. Vissen met levende vis is verboden.

Een belangrijke tip : ga naar de plaatselijke hengelsportzaak, praat met lokale vissers of vraag in de pubs naar tips en hot-spots. Deze mensen kunnen u veelal een aantal stekken en methodes adviseren die de vangst aanzienlijk kan verhogen.

Vergunningen

Op dit moment is er geen akte nodig voor het vissen op bruine forel en alle witvisoorten. De visserijwet geeft cooperatieve visverenigingen de mogelijkheid om gelden te innen voor het in stand houden van de visstand. De geregistreerde verenigingen kunnen daarom een deelnamecertificaat verplicht stellen. Informeer hierna bij de plaatselijke VVV, leg uit of vraag waar en waarop u wilt/kunt gaan vissen.

Verdere info mbt vergunningen volgt binnenkort.

Meren en rivieren

De ierse meren en rivieren bieden veel verschillende vissoorten waarop gevist kan worden. Naast de ook in Nederland veel beviste soorten als snoek, brasem, voorn, baars, zeelt en paling zijn er ook mogelijkheden om op zalm en forel te vissen. De wateren in Ierland zijn visrijker dan die in Nederland, en ook de conditie van de ierse vissen is beter, waardoor u soms voor verassingen komt te staan.

Niet alle viswateren liggen om de hoek , zodat het handig is een auto mee te nemen / te huren om zodoende de juiste lokaties te kunnen bezoeken. Daarnaast zijn er hotels die speciaal zijn gericht op vissers. Naast de faciliteiten die zijn hotel voor vissers biedt, zoals een speciale berging voor vismateriaal, extra vroege wekservice, lunchpakketen e.d.  is de eigenaar vaak zelf een fervent sportvisser die de hotelgasten van waardevolle tips en adviezen kan voorzien.

Er is nog geen vergunning nodig voor het vissen op witvis in de binnenwateren. Let wel, door visverenigingen kan een deelnamecertificaat verplicht zijn gesteld, en sommige wateren zijn in prive-bezit en hiervoor dient aan de eigenaar een vergoeding te worden betaald.

Voor snoekvissen gelden sinds kort de volgende regels :

1. Levende vis is als aassoort verboden

2. Het is verboden om meer dan 2 hengels te vissen

3. Men mag geen levende blankvoorn in andere wateren loslaten

Zeevissen

Ook voor zeevissers is Ierland een paradijs. De kustwateren worden nauwelijks commercieel bevist, en u kunt er meer dan 40 soorten aan de haak slaan, zoals bijvoorbeeld pollak, schelvis, koolvis, zeebrasem, poon, ruwe haai, doornhaai, hondshaai, leng, rog, blauwe haai, haringhaai, conger en zwarte rog.

Met name langs de zuid- en westkust bevinden zich goed uitgeruste hengelsportcentra die zich in de zeevisserij hebben gespecialiseerd.

Vergunningen zijn niet nodig. Een dag zeevissen kost zo’n 20 a 25 pond p.p. Materiaal kan gehuurd worden, het aas wordt verkocht.

Ierland.com voor vakantie, reizen en informatie
Logo
Shopping cart